Därför ska du värdera villan innan försäljning

Att göra en kostnadsfri värdering av huset är ett lätt sätt för att få veta det aktuella värdet. En bostadsvärdering kan göras av flertalet olika anledningar. Men om du går i försäljningstankar är det definitivt en bra idé.

Eftersom bostadsmarknaden är föränderlig är det alltid en bra idé att göra en bostadsvärdering. Det är möjligt att värdera hus & villa även utan att sälja det. När du gör en värdering får du veta vad marknadsvärdet är idag. Det är en indikation och inget som är garanterat. Du får helt enkelt ett uppskattat pris vilket exempelvis kan göra det enklare för dig om du ska köpa en ny bostad i anslutning till en försäljning. Om du planerar att köpa en ny bostad kan det ibland vara fördelaktigt att sälja först innan du köper nytt.

Anledningar till att värdera huset

Att göra en bostadsvärdering är även bra för att mäklaren ska kunna sätta ett rimligt utgångspris. De allra flesta väljer att göra en värdering i samband med en försäljning men det går att göra efter en renovering eller av ren nyfikenhet. Det är inte sällan många som gör en värdering för att sedan göra vissa åtgärder som är värdehöjande. När du gör en värdering kan den aktuella mäklaren även komma med bra tips och råd på saker som kan vara bra att göra något åt för att eventuellt kunna få ett bättre pris. Värdehöjande faktorer:

  • Renovera kök och/eller badrum.
  • Måla om väggar och tak.
  • Fräscha upp fasaden.
  • Bygga pool eller anlägga en trädgård.
  • Optimera planlösningen eller bygga ut.

Fixa huset inför visningen

Om du ska sälja din villa är det, oavsett renoveringar eller inte, viktigt att det ser snyggt och prydligt ut både på insidan och utsidan. Huset ska helst vara i bra skick för att vara attraktivt. På utsidan kan det exempelvis vara en bra idé att rensa stuprännorna och plocka bort saker. Invändigt kan du anlita en stylist som kan lyfta fram fördelarna i husets alla rum. När du ska sälja ett hus är det viktigt att du anpassar förväntningarna efter marknadsläget och husets skick.