Så gör du hemmet redo för småbarn

Ett hushåll med barn skiljer sig en hel del från hushåll utan barn. Det är viktigt att hemmet är anpassat för lek och skoj samtidigt som att det är säkert. Här får du de bästa tipsen på saker alla småbarnsföräldrar borde ha hemma.

Småbarnsåren är stressiga, slitsamma och alldeles underbara. Få saker är så givande som att se sina barn växa upp. Vissa dagar är dock stressigare än andra och då är det lätt att glömma saker eller känna att tiden inte räcker till. Med smarta tips och lite förberedelse kan du dock minska risken för att dessa jäktiga och jobbiga situationer ska uppstå.

Skaffa saker som underlättar hemma

Med vissa prylar kan du undvika stressiga situationer. Hos varuhus1.se hittar du massor med saker du bara måste ha hemma om du har barn. Här hittar du exempelvis följande saker:

  • Färgpennor.
  • Vecko- och månadsplanerare.
  • Block för matlistor och annat du behöver komma ihåg.
  • Fotvärmare.
  • Plåster.

Saker för lek

Uttråkade barn är en utmaning för alla föräldrar. Det är såklart kul att leka med barnen, men ibland finns det inte tid för det. Då är det viktigt att ha en del prylar på lager som kan sysselsätta barnen. Färgpennor och målarfärg är mycket bra exempel på saker som barnen kan leka med för att underhålla sig själva. Köp gärna ett ritblock till varje barn så att de får känna att de har sina egna saker.

Saker för planering

Planering är A och O för att hinna med allt som småbarnsförälder. Det är en stressig tid i livet där karriär, barn och vardagen ska balanseras. Småbarnslivet är paradoxalt eftersom många föräldrar upplever motstridiga känslor. Det en av livets lyckligaste tider, men många känner sig samtidigt nedstämda och stressade. De vanligaste utmaningarna är att få livspusslet att gå ihop och få energin att räcka till. Med bra planeringsverktyg kan du bättre strukturera upp vardagen. En vecko- och månadsplanerare är ett utmärkt sätt att få en bättre överblick över vad som ska göras i veckan. Köp gärna en vecko- eller månadsplanerare med magnet som ni kan ha på kylskåpet. Där kan hela familjen ta del av veckans eller månandens planer. På så sätt slipper den ena föräldern ha alla planer i huvudet. Komplettera gärna med ett block för matlistor och annat som familjen behöver komma ihåg. När någon familjemedlem kommer på något som behöver inhandlas eller göras kan hen skriva det i blocket.

Plåster och liknande

Plåster, sårtvätt, sax, pincett och gasbinda är andra saker som är bra att ha hemma. Skapa ett litet första hjälpen-kit så är du förberedd om olyckan är framme. Barn är aktiva och får därför ofta små sår när de leker. Även små sår behöver ordentlig rengöring och skötsel, annars finns det risk att de inte läker som de ska. Att ha plåster och annat är även bra att ha i väskan när ni lämnar hemmet. Andra saker som kan göra hemmet säkrare är brandlarm, babylarm, klämskydd, kantskydd, grindar och liknande. Försök se hemmet från barnets perspektiv och täck vassa kanter och annat som kan vara farligt för barnet.