Öppna ett kreditkonto i svåra tider

Att det är lågkonjunktur är säkert inget som undgått någon. Dyra elräkningar, höjda matpriser och höga räntor gör att det lätt kan bli tight i plånboken. Det kan också vara svårare att få lån i dessa tider och därför är ett kreditkonto en bättre lösning.

Ett kreditkonto är en fördel för dig som vill ha pengar direkt när du har ansökt eller när du behöver dem. Det är ett bra alternativ till smålån där du måste betala tillbaka hela beloppet, även det belopp du inte utnyttjat. Dessutom kan smålån komma med ofördelaktiga räntor, speciellt som du måste betala för hela summan och inte bara den del du använt.

Vad är ett kreditkonto?

Ett kreditkonto innebär att du får ett konto på vilket du kan handla på kredit. Du ansöker om att få kredit hos en långivare som sedan sätter in en summa på kontot och ger dig ett kreditkort. I vissa fall har du bara ett konto som du kan ta ut pengar ifrån genom överföring eller liknande. Med kreditkortet kan du sedan använda pengarna för att i senare skede, oftast nästkommande månad, betala tillbaka dem eller åtminstone en minimisumma – med ränta. Ibland kan vissa kreditgivare erbjuda en räntefri månad den första tiden eller en gång om året.

Med ett kreditkonto får du en buffert vid oväntade händelser och i svåra tider som kan skapa problem i din ekonomi. Men samtidigt är det viktigt att förstå att alla lånade pengar ska återbetalas med ränta.

Skillnaden mellan ett kreditkonto och ett litet lån är att du väljer exakt hur mycket av pengarna du ska använda och betalar sedan tillbaka det använda beloppet.

Ta dig en funderare innan du ansöker om kredit

De flesta av oss kan behöva lite extra klirr i kassan då och då och inte minst i sådana här tider. Men ingenting är gratis och det är heller inte ett kreditkonto även om det är bättre än en massa dyra smålån. När du ansöker om ett kreditkonto ska du tänka på vad din maxgräns är. Se till att bara ansöka om så mycket pengar som du faktiskt har råd att betala tillbaka. Tänk också på att räntan höjts flera gånger i år redan. Det är lätt hänt att man säger till sig själv att man inte ska röra hela summan, men att ta ut pengar är så lätt när man blir frestad. Börja hellre med en mindre maxgräns och utöka när du känner att du klarar av att betala tillbaka den summa du lånat.

Vilka villkor är bäst?

Det finns massor av aktörer som erbjuder kreditkonto så det är viktigt att du läser igenom respektive villkor noggrant. Olika aktörer kan ge extra fördelar beroende på vilken situation du befinner dig i:

  • Du kan hitta en kreditgivare som accepterar betalningsanmärkningar.
  • Vissa kreditgivare går med på att låna ut till folk med liten inkomst.
  • Räntan kan variera oerhört mellan olika aktörer så kolla upp maxräntan.

Kolla även om aktören du vill ansöka hos tar en UC eller använder sig av en annan kreditupplysningsgivare. I det första fallet blir din ansökan synlig för andra banker vilket drar ner ditt kreditbetyg.