Ta juridisk hjälp för att skriva samboavtal

Har du och din partner bestämt er för att ta nästa steg och bli sambos? Då kan det vara hög tid att tänka på det här med samboavtal. Det kan låta tråkigt och något av en kärleksdödare, men faktum är att det ger er trygghet.

Här får du lära dig mer om vad ett samboavtal innebär samt varför du kan behöva ett sådant. Romantiken ska få spira, men glöm inte bort att ha fötterna på jorden och skapa trygga förutsättningar.

Vad är ett samboavtal?

Det här är ett kontrakt som skrivs mellan dig och din partner när ni ska flytta ihop. I avtalet bortser ni från det som normalt sett gäller i sambolagen. Istället reglerar ni i skrift hur det gemensamma boendet ska delas upp vid en framtida separation eller om någon dör. Du kan även besöka Novums hemsida för att läsa mer i detalj om samboavtal.

Det är alltså ett bindande juridiskt dokument mellan dig och din partner. Samboavtalet är det som styr den enskilda egendomen vid en eventuell bodelning.

Varför ska du ha ett samboavtal?

I den svenska sambolagen står det inledningsvis förklarat vad begreppet ”sambo” syftar till:

” Med sambor avses två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll.”, Sveriges Riksdag Sambolag (2003:376)

Att ha ett samboavtal är tryggt för båda parter eftersom det ger svart på vitt vad som gäller vid en separationeller ett dödsfall. Det kan vara förmånligt i det fall att du och din partner gått in med olika belopp i den gemensamma bostaden. En av er kanske har betalat mer än den andra och det framkommer då i samboavtalet. Skulle inget sådant avtal finnas är det sambolagen som gäller och då delas egendom 50/50.