Så klarar du begravningsplanering som ensamstående

Att förlora en partner och barnens förälder är en hemsk situation. Det är inte enkelt utan allt ställs helt plötsligt på sin spets. Men för att klara dig igenom allt är det viktigt att ta en sak i taget. Var inte rädd att be om hjälp och stöd med allt från begravningen till bouppteckning.

Att bli ensam förälder kvar efter att din partner och barnens förälder gått bort är otroligt tufft på många sätt och vis. Mitt i sorgen är det mycket att tänka på. Begravningen ska planeras men även ekonomin. Det är inte enkelt ur ett ekonomiskt perspektiv att bli ensamstående. Det kan vara klokt att hålla i pengarna när det gäller begravningen om det är tufft ekonomiskt. Titta på olika urnor pris för att hitta ett bra alternativ om kroppen ska kremeras. Du kan även hitta billiga kistor. Jämför olika kostnader med varandra och se vad som är mest ekonomiskt i ditt fall. Det är inget fel med att hålla nere kostnaderna, det kan bli en lika värdig och fin begravning med små medel.

Ta en sak i taget

Det finns massor du ska tänka på när din partner och barnens förälder dör. Du ska bland annat kontakta Skatteverket. Exempelvis ska en bouppteckning ska skickas in inom fyra månader. Vissa aktiviteter behöver du göra inom ett år från dödsfallet. Men ta en sak i taget och börja med det viktigaste och mest kritiska. Ta hjälp och stöd av familj och vänner som finns runt omkring dig för att klara av situationen.

Kolla upp efterlevandepension

Ekonomin blir drabbas när en inkomst numer ska försörja familjen. Men det finns ekonomiskt stöd att få nämligen efterlevandepension. På Pensionsmyndighetens hemsida kan du läsa mer om efterlevandepension och hur det fungerar. Det kan hjälpa dig ekonomisk och göra situationen enklare. Barn kan även ha rätt till barnpension och efterlevandestöd.